Implantati

Zobni vsadki oz. implantati so umetne korenine zob, ki se jih vstavi v čeljustno kost za nadomeščanje izgubljenih zob.

V Zobozdravstvu Oblak smo med prvimi v Sloveniji začeli uporabljati zobne vsadke. Po več kot 20 letih izkušenj in vstavljanju vsadkov na dnevni bazi lahko pacientom zagotovimo kakovostno in zanesljivo obravnavo.

Zobni implantati predstavljajo sodobno alternativo tradicionalnemu nadomeščanju zob z mostički ali protezami. Vsadki pred alternativami, kot so mostovi ali tradicionalne delne in popolne zobne proteze, nudijo številne prednosti.

V Zobozdravstvu Oblak še vedno dajemo prednost ohranjanju lastnih zob. To pomeni, da je mnogo problematičnih zob z ustreznim vztrajnim zdravljenjem koreninskih kanalov (endodontijo) in parodontalne bolezni mogoče rešiti in ohraniti. Zato, ker to ni najlažja in najhitrejša rešitev, nekateri zobozdravniki pacientu (pre)hitro svetujejo vsadke. Pomanjkanje časa je zlasti problematično v dentalnem turizmu, tj. pri oskrbi zob v nekaj dneh, kjer se pogosto odstranijo številni zobje, ki bi se jih sicer z običajnimi zobozdravstvenimi postopki dalo rešiti. V Zobozdravstvu Oblak zato ob načrtovanju natančno pregledamo zobovje, skupaj s pacientom pretehtamo vse možnosti in pacientu vedno predstavimo več možnih načinov oskrbe glede na zahtevnost, materiale in ceno ter predlagamo zanj najprimernejšo rešitev. Prav zato se na nas pogosto obračajo pacienti v dvomih za pridobitev drugega mnenja.

Vsadki so zelo primerni tudi kot podporni nosilci proteze, saj jo stabilizirajo in tako nudijo lažje žvečenje in govor z manj premikanja proteze.

  • TRDNOST Oskrbe zob na implantatih ponujajo zaradi stabilnega sidranja v kost maksimalno udobje pri žvečenju in govoru, kot z lastnimi zobmi.
  • ESTETIKA Oskrba na vsadkih je oblikovno in barvno individualno prilagojena vašim sosednjim zobem in se ne razlikuje od lastnih zob.
  • VAROVANJE SOSEDNJIH ZOB V nasprotju z oskrbo z mostičkom pri zobnih vsadkih zdravih sosednjih zob ni treba brusiti. Z vsakim brušenjem se namreč odstrani del sklenine zoba, ki zobu daje trdnost in varuje zobno pulpo pred vdorom zunanjih mikroorganizmov, kariesa.
  • OHRANJANJE ČELJUSTNE KOSTI Zobni implantati lahko preprečijo naravno zniževanje kostnih grebenov, saj ustvarjajo fizično obremenitev čeljusti, ki je potrebna za ohranjanje kostnine.

Predpogoj za uspešno vstavitev zobnega implantata so zdrava obzobna tkiva z dobro ustno higieno, zadostna višina kosti, zaključena rast čeljusti pri mladih. V primeru nezadostnega volumna kostnine lahko naši kirurgi kost z različnimi postopki dogradijo – Dograditev kostnine.

Zobni vsadek je nadomestilo že izgubljenega zoba oz. zoba z brezupno prognozo za obstanek v ustih, kar pa ne pomeni, da je treba vse problematične zobe izdreti in nadomestiti z implantati.

1zobni-implantat
zobni-vsadek
1mostiček-na-implantatih-1

Kaj je zobni vsadek?

Vsadek je običajno kovinski (titanov) ali keramični (cirkonijev) vijak, ki se vstavi v čeljustno kost, na katerega se kasneje pričvrsti zobno krono, mostiček ali protezo. V čeljusti se vsadek čvrsto zraste z vašo kostjo in po uspešnem celjenju predstavlja enako funkcijo kot lastna naravna zobna korenina.

Krona na zobnem implantatu nudi pacientu občutek naravnih zob, sedi trdno in omogoča naravno žvečenje.

V katerih primerih pride v poštev oskrba z zobnimi vsadki?

Z zobnim implantatom lahko nadomestimo:

  • posamezen manjkajoč zob (na primer po poškodbi ali po neuspešnem endodontskem zdravljenju),
  • več zob (vsadki pogosto služijo kot sidra za fiksne mostičke) ali
  •  vse zobe ― pri popolni brezzobosti, npr. rešitev »all-on-4«.