Parodontologija

»Parodoncij« je skupno ime za strukture, ki držijo zob čvrsto na svojem mestu. To so dlesen, okolna kost in vlakna, ki povezujejo korenino zoba s kostjo.

Ob prisotnosti bakterij se ta tkiva lahko vnamejo, kar delimo na:

  • gingivitis; vnetje, ki je omejeno na obzobno dlesen;
  • parodontitis; vnetje, ki obsega globlje strukture, torej omenjena obzobna vlakna in okolno kost. Druga izraza za tovrstno vnetje sta parodontalna bolezen in parodontoza. Parodontalna bolezen je vzrok za okoli 70 % primerov izgube zob pri odraslih.

Zdrava obzobna tkiva niso pomembna zgolj sama po sebi, ampak so tudi osnovni pogoj za začetek protetične ali implantološke oskrbe.

V Zobozdravstvu Oblak imamo s parodontologijo veliko izkušenj in ji posvečamo posebno pozornost, nenazadnje je naš začetnik dr. Miroslav Oblak, eden prvih slovenskih specialistov za parodontologijo in ustne bolezni.

Kako nevarna je parodontalna bolezen?

Zahrbtnost parodontalne bolezni se kaže v tem, da je to bolezen »tihe« narave ― ponavadi ne povzroča bolečine in tako neopažena napreduje in uničuje vezivni aparat zoba, parodoncij. V začetni fazi se lahko kaže kot krvavitev dlesni ob ščetkanju, vendar z napredovanjem bolezni ta znak izgine. Pacient tako včasih opazi težavo šele, ko zob postane majav ali spremeni svoj prvotni položaj. Pozorni moramo biti tudi na novo nastali umik dlesni stran od krone zoba. Z rednim obiskovanjem osebnega zobozdravnika si zagotovimo, da bo zobozdravnik opazil bolezen že v začetni fazi in bomo pričeli s čim prejšnjim zdravljenjem.

Čim prejšnji začetek zdravljenja je zelo pomemben, saj je od tega odvisno, kako uspešno bo zdravljenje, tj. ali nam bo uspelo zaustaviti napredovanje vnetja in obvarovati zobe pred izpadom. Zdravljenje je ob upoštevanju dobre redne ustne higiene po navadi uspešno, žal pa je bolezen pogosto ireverzibilna, nastala škoda pa nepopravljiva.

parodontologija
1parodontalna-bolezen

Kako parodontalna bolezen vpliva na sistemsko zdravje?

Številne študije so dokazale, da bakterije, ki sodelujejo pri parodontalni bolezni, vplivajo na debelino arterij (debelina tunica intima-tunica media) in jih tako zožijo. To zmanjša pretok krvi, poveča verjetnost za nastanek strdka, kar ima lahko za posledico srčni infarkt ali možgansko kap.

Pri nosečnicah bakterijski produkti povzročijo nastanek vnetnih celičnih mediatorjev, ki lahko vodijo v prezgodnji porod. Tveganje za prezgodnji porod pri nosečnicah s parodontalno boleznijo se med študijami razlikuje in po smernicah Nemškega združenja za parodontologijo znaša za belsko populacijo med 4,3 in 7,5-krat več glede na nosečnice, ki so brez parodontalnega obolenja.

Prav tako pa nekatere bolezni, kot sta sladkorna bolezen in osteoporoza, povzročata večjo pojavnost parodontalne bolezni. Ta je povečana žal tudi v nosečnosti.

Pacientom svetujemo, da najprej prenehajo kaditi, kar razumemo, da je zelo težko, vendar se bo močno obrestovalo pri zdravju obzobnih tkiv in posledično sistemskemu zdravju. Prav tako priporočamo, da začnejo z zdravljenjem parodontalne bolezni čim prej, saj je že nastala škoda po navadi neozdravljiva.