Protetika

Protetika je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z nadomeščanjem dela ali celih zob z umetnimi materiali. Delimo jo na fiksno protetiko, kjer je nadomestek stalno pričvrščen v ustih, to so npr. mostički, prevleke, estetske luske, zobne krone, sidrane na implantatih ipd.

Pri snemni protetiki lahko zobne nadomestke, t.i. proteze pacienti sami snamejo iz ust. Sem spadajo totalne proteze, delne proteze in vedno bolj razširjene proteze na zobnih implantatih.

Moderno protetiko je v Zobozdravstvo Oblak vpeljal specialist protetike dr. Čedomir Oblak, ki danes fiksno protetiko predava bodočim zobozdravnikom na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Pri nas uporabljamo najsodobnejše metode in materiale, vsakemu pacientu se natančno posvetimo in mu po pogovoru predstavimo več različnih tehnično in finančno zahtevnih možnosti oskrbe. Poleg uporabe sodobnih tehnologij in znanj je naša prednost, da na enem mestu združujemo strokovnjake različnih področij zobozdravstva, ki ves čas oskrbe med seboj sodelujejo in se dopolnjujejo, zato lahko pacientom ponudimo najsodobnejše rešitve. Vedno znova nam je v izjemno zadovoljstvo, ko se celo po 30, 40 letih k nam vračajo pacienti, ki še vedno z zadovoljstvom v ustih nosijo naše izdelke.

Kaj je inlay/onlay?

Zalivka oz. po domače plomba zapolni kaviteto (votlino), ki nastane, ko zobozdravnik npr. z vrtanjem odstrani s strani bakterij uničeno kariozno zobno substanco (»zgniti del zoba«), odkrušen del zoba ali kaviteto, ustvarjeno zaradi potrebe po dostopu do okužene in vnete pulpe oz. koreninskih kanalov. V primeru, ko je kaviteta nesorazmerno velika, če je zaradi grizenja nasprotno ležečega zoba potrebna velika trdnost ali zaradi estetskih razlogov, se lahko zobozdravnik odloči, da namesto polnila za belo zalivko uporabi inlay ali onlay. To je izdelava keramične zalivke v laboratoriju. Zaradi drugega materiala ― keramike, je izdelek precej trdnejši, trajnejši in estetsko ugodnejši. Hkrati pa je zaradi več faz v postopku izdelave, potrebe po laboratorijskem delu in dražjem materialu, tovrstna oskrba seveda zahtevnejša od izdelave bele zalivke.

zobni-inlay

Proteza

Delna proteza nadomešča več zob in se delno opira na obstoječe zobe v ustih. Totalna proteza pa nadomešča vse zobe v čeljustnici. Pri izdelavi je potrebnih več (4-5) obiskov in natančni odtisi. Proteza je izdelana v laboratoriju. Pri pacientih, ki ne želijo snemnih protez in imajo zdrava oz. pozdravljena obzobna tkiva, se lahko s pomočjo zobnih vsadkov (implantatov) zobovje fiksno nadomesti, ali se protezo fiksira na vsadkih (npr. »all-on-4«). Več si preberite v zavihku Implantologija.

zobne-proteze

Zobne luske

Izdelava zobnih lusk je sodobna metoda, kjer minimalno obrusimo eno ploskev zoba in, s katero dosegamo želene popravke ter vrhunsko estetiko vaših zob. Največkrat jih izdelamo na zgornjih sprednjih zobeh. Indikacije za izdelavo lusk so neestetski izgled zob zaradi velikih zalivk, odlom zoba, nepravilna oblika ali barva zob in razmik med zobmi.

estetske-luske

Kaj je prevleka, mostiček?

Ko zaradi prevelike prizadetosti ali estetske neustreznosti zoba ne moremo več konzervativno oskrbeti z zalivkami, inlayi, onlayi, ali luskami, je naslednji korak brušenje zoba in izdelava prevleke. Prevleka je lahko iz zelo različnih materialov in prekrije celotno zobno krono (del zoba nad dlesnijo). Ko manjka en ali več zob, z brušenjem sosednjih zob izdelamo mostiček.

Pri protetični oskrbi je potrebno sodelovanje zobozdravnika in zobnega tehnika. Zato sodelujemo z večjimi sodobnimi zobnimi laboratoriji, ki uporabljajo novejše metode z računalniško vodenim oblikovanjem in izdelavo (CAD-CAM) in ki uporabljajo najsodobnejše materiale.

Informacije o cenah protetičnih storitev si lahko ogledate tukaj, ali pa nas kontaktirate preko telefona ali elektronske pošte.