Nevidni ortodontski aparati

Kakovosten nasmeh je ključen za dober prvi vtis, a mnogi ljudje ob misli na zobni aparat pomislijo na moteče kovinske konstrukcije, ki se vidijo na daleč. Vendar pa tehnologija ortodontije napreduje, in s tem prihaja tudi nova doba v zobozdravstvenem zdravljenju: nevidni ortodonski zobni aparati.

Estetski videz nevidnih zobnih aparatov je razlog za njihovo neverjetno popularnost v zadnjih letih. Pred odhodom k ortodontu ima večina ljudi podobne misli – ne bom se več smejal/a, vsi me bodo čudno gledali, le kaj si bodo ljudje mislili … Čeprav so v zadnjem času zobni aparati postali del vsakdanjega življenja, se zaradi negotovosti nekateri še vedno raje izognejo uporabi zobnega aparata kljub bolečinam in nepravilnostim v ustni votlini. Z napredkom tehnologije ter uporabo računalniško podprte proizvodnje aparatov in zobnih materialov so te skrbi popolnoma odveč.

Kaj pravzaprav so nevidni ortodontski aparti?

Nevidni oziroma bolje rečeno manj vidni zobni aparati so estetsko dovršena alternativa starim kovinskim aparatom. Uporabljajo se za manjše in manj invazivne popravke v ustni votlini, kot so zdravljenje položajnih nepravilnosti zob, premiki zob ob koncu zdravljenja in vzdrževanje stanja po končanem klasičnem zdravljenju.

Tipi nevidnih zobnih aparatov so primerni za odrasle in otroke.

Transparentni aparati ameriške kakovosti

V naši ordinaciji se zavzemamo za sodobne ortodontske rešitve, prilagojene potrebam naših odraslih pacientov. Naša izkušena zobozdravnica uporablja nefiksne transparentne aparate Clearcorrect, priznanega proizvajalca Straumann group, zasnovane za enostavnejše in kompleksnejše popravke zob.

nevidni aparat 1

Kakšen je postopek za pridobitev nevidnega zobnega aparata?

Postopek pridobitve nevidnega zobnega aparata je skrbno načrtovan in individualno prilagojen vsakemu pacientu, saj ima vsaka oseba svoj edinstven profil zob. Začetek postopka vključuje natančno diagnostiko, pri kateri se uporabljajo različne metode, kot so odtisi zob, rentgenske fotografije in 3D-skeniranje ustne votline. Te informacije omogočajo zobozdravniku, da ustvari celovito sliko pacientovega zobovja in pripravi načrt zdravljenja.

Na podlagi pridobljenih podatkov se nato izdela 3D-računalniška simulacija premika zob, kjer je prikazan predviden potek zdravljenja in končna oblika zobovja. To omogoča pacientu vpogled v pričakovane rezultate ter ortodontu natančno načrtovanje vsakega koraka zdravljenja.

Ko je načrt zdravljenja potrjen, se izdela prozorna opornica, ki je narejena iz posebnega materiala, prilagojenega vsakemu pacientu. Opornica se tesno prilega zobem in jo je mogoče enostavno namestiti ter odstraniti. Vsaka opornica je zasnovana tako, da premika zobe postopoma proti želenemu položaju.

Pacient redno prihaja v ordinacijo, kjer se opravljajo pregledi in potrebne prilagoditve. Opornice se običajno menjajo na 10 do 14 dni, odvisno od specifičnih potreb vsakega posameznika. Med zdravljenjem redno spremljamo napredek ter prilagodimo načrt zdravljenja glede na dosežene rezultate.

Pomemben del postopka je tudi ustrezna ustna higiena, ki jo je treba skrbno vzdrževati med nošenjem nevidnega zobnega aparata. Pacienti se morajo redno umivati zobe in uporabljati zobno nitko, ter čistiti opornico, da preprečijo morebitne težave z zobmi in dlesnimi.

Za nevidni ortodontski aparat, ki bo poskrbel za vaš čudovit nasmeh brez čakanja in z odlično oskrbo, se enostavno naročite na pregled tukaj ali nas pokličite. Naša strokovna ekipa vam bo z veseljem pomagala ustvariti in ohranjati zdravje vašega nasmeha, brez nepotrebnega čakanja na vrsto.