Posegi z lastno plazmo

V prejšnjem stoletju se je v medicini začelo novo obdobje z začetkom nadomeščanja lastnih poškodovanih tkiv z umetnimi. Ta revolucija se je v dentalni medicini pojavila z zobnimi vsadki ― implantati. Danes poskušamo narediti še korak naprej z uporabo telesu lastnih celic in njihovih produktov, ki jih pripravimo in vitro (zunaj telesa), nato pa ponovno vgradimo v telo. Uporabo takih telesu lastnih tkiv, ki imajo pred umetnimi ali živalskimi številne prednosti, imenujemo regenerativna medicina, ki je veja tkivnega inženirstva. Tako, kot smo leta 1996 med prvimi v Sloveniji, začeli z vstavljanjem zobnih vsadkov, želimo v Zobozdravstvu Oblak tudi zdaj peljati razvoj naprej s posegi z lastno plazmo.

V Implantološkem centru Ljubljana smo leta 2018 pridobili aparature za uporabo s trombociti bogate plazme. To je frakcija pacientove lastne krvi, ki jo pridobimo s centrifugiranjem in nadaljnjo obdelavo. Vsebuje visoko skoncentrirane krvne celice trombocite, ki po aktivaciji iz svojih granul sprostijo številne signalne molekule ― rastne faktorje in gradnike bodočega fibrinskega strdka. Te koncentrirane produkte nato kirurg injicira ali v obliki strdka vstavi v rano ali defekt. Tam zgoščeni rastni faktorji povzročijo hitrejše celjenje rane, zarast vezivnih tkiv, in vitro, pripravljen telesu lasten gelast strdek, pa lahko uporabimo kot polnilo, namesto umetnih ali živalskih pripravkov.

Pri katerih posegih pride v poštev uporaba lastne plazme?

S trombociti bogata plazma se že dlje časa uporablja v ortopediji za zdravljenje poškodb sklepov, v zadnjem času pa se uspešno uporablja tudi v oralni in plastični kirurgiji. Uporablja se kot naravno lastno polnilo in za pospeševanje celjenja in vraščanja pri vstavitvi zobnih vsadkov, dvigu sinusnega dna, kirurških ekstrakcijah ipd.

Uporablja se lahko tudi v parodontologiji, pri zdravljenju parodontalne bolezni. Za zdaj pa žal še ni zanesljivih kliničnih študij, ki bi dokazale, da bi s trombociti bogata plazma tudi nazaj okrepila in spodbudila rast vezivnega aparata zoba in s tem pozdravila parodontalno bolezen v pravem pomenu besede.

021_krvna-plazma
1krvna-plazma

Uporaba s trombociti bogate plazme v zobozdravstvu

A) 10ml venske krvi odvzeto iz roke potuje v centrifugirni aparat. Po centrifugiranju se sproži veriga reakcij, ki vodijo do nastanka fibrinskega strdka in s trombociti in rastnimi faktorji bogate plazme.

B) Fibrinski strdek z visoko vsebnostjo rastnih faktorjev (gelaste konsistence) se uporabi kot naravne, telesu lastne membrane za kritje ran oz. defektov in pospešeno celjenja sluznice.

C) Z rastnimi faktorji bogato plazmo se primeša granulatnim kostnim nadomestkom, zmes lažje in bolje pokrije kostni defekt kot samo drobljiv granulat, dodani rastni faktorji pa pospešujejo celjenje in tvorbo kostnine.

Za izkušnjo brez čakanja in odlično oskrbo, se enostavno naročite na pregled tukaj ali nas pokličite. Naša strokovna ekipa vam bo z veseljem pomagala ustvariti in ohranjati zdravje vašega nasmeha, ne da bi čakali na vrsto.