Ustna higiena

Periculum in mora. Ali po domače: kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri.

Za ohranjanje zdravih in sijočih zob je pomembna temeljita ustna higiena. Za naše telo na splošno velja, da se dolgoletna skrb za zdravje v zrelih letih in starosti močno obrestuje in zobje pri tem niso nobena izjema. Z vzdrževanjem zdravih tkiv v ustih si prihranimo marsikatere bodoče preglavice, bolečine in stroške.

Zobni kamen so konkrementi, ki nastajajo z rednim prehranjevanjem in povzročajo odmik dlesni, neestetska zabarvanja zob, negladek občutek zob ter so predhodnik vnetja dlesni in kasnejše parodontalne bolezni.

Zakaj potrebujem profesionalno čiščenje zob?

Tudi po natančnem ščetkanju s klasično ali električno krtačko 40-60 % površin zob in protetičnih izdelkov ostane nezadostno očiščenih, predvsem v medzobnih prostorih, podvisih ipd. Ti so podvrženi stalnemu nastajanju bakterijskega biofilma, ki s sproščanjem kislin razjeda sklenino in povzroča karies, vnetje dlesni in kasneje parodontalno bolezen ter se mineralizira v zobni kamen. Zobnega kamna ni mogoče odstraniti s ščetkanjem, zato zobozdravnik oz. ustni higienik za odstranjevanje uporablja ultrazvočni aparat. Zobna obloga in kamen ne kvarita le videza zob, saj prispevata k nastanku zobne gnilobe, slabega zadaha in gledano dolgoročno vodita v paradontalno bolezen, ki povzroča majavost in izgubo zob.

Kako dejansko nastane zobni kamen?

V predelih človeškega telesa, ki so odprto povezani z zunanjim okoljem kot na primer prebavila, del katerih je tudi ustna votlina, so stalno prisotne bakterije, ki jih imenujemo normalna bakterijska flora. Bakterije se pritrjajo na sklenino zob in tvorijo obloge v obliki biofilma, imenovanega zobni plak. Bakterije se hranijo s sladkorji in izločajo kisline, ki raztapljajo sklenino, in tako bakterijam omogočajo prodiranje globlje v zob in s tem nastanek kariesa oz. zobne gnilobe. Znotraj biofilma so bakterije odpornejše na zunanje vplive, zato jih lahko odstranimo le mehansko s krtačko ali nitko. Sčasoma se zaradi prisotnosti snovi v slini plak mineralizira, in tako nastane zobni kamen, ki ga ne moremo več sami odstraniti zgolj s ščetkanjem. Opisani proces se dogaja tako nad kot tudi pod dlesnijo, kjer je zobni kamen pogosto temneje obarvan zaradi prisotnosti krvi.

čiščenje-zobnega-kamna

Povzeto, če ni mehkih bakterijskih oblog, tudi zobni kamen ne more nastajati, zato sta natančno ščetkanje in uporaba zobne nitke ključna. Vseeno pa se trdim zobnim oblogam težko popolnoma izognemo, saj nastajajo tudi na mestih, nedosegljivim krtački in nitki, za to pa bomo poskrbeli vaši zobozdravniki.

Kako poteka profesionalno čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna v Zobozdravstvu Oblak?

Zobozdravnik bo pregledal stanje v vaših ustih, se z vami pogovoril ter s strojnim ščetkanjem, z ultrazvokom in pa po potrebi s posebnim peskalnim aparatom odstranil vse zobne obloge. Na koncu bo vaše zobe spoliral, da boste domov odšli s čistimi, gladkimi in sijočimi zobmi. Po profesionalnem čiščenju zob je tudi čiščenje doma lažje, saj se bakterije težje in počasneje oprijemajo sčiščene zobne površine.

Kako pogosto je priporočljivo odstranjevanje zobnega kamna?

Pri nas priporočamo odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog individualno, glede na hitrost nastajanja, vsekakor pa vsaj na 6-12 mesecev.

Hitrost nastajanja zobnega kamna je odvisna od natančnosti in pogostosti ščetkanja, uporabe zobne nitke, vsebnosti sladkorja v hrani, ki je hrana za bakterije zobnih oblog. Na vse to lahko vplivamo in tako pripomoremo k počasnejšemu nastajanju zobnega kamna in redkejšemu obiskovanju zobozdravnika. Na nekatere dejavnike, kot je sestava in izločanje sline, pa žal nimamo vpliva. Kot opisano zgoraj slina povzroča mineraliziranje mehkih zobnih oblog, ki jih še lahko sami odstranimo s ščetkanjem, v trd zobni kamen, zato pogosto opazimo obilnejše nalaganje zobnega kamna prav ob izvodilih žlez slinavk.